Vabimo vas, da v Muzej okusov prikličete muze tako, da razmišljate o okusih v svojem življenju – pri mizi in stran od nje. Spomnite se trenutkov, ki jih povezujete z določenim okusom.

Slano

Nada Holc
Kuharska knjiga »Dobra kuharica«

Sladko

Mojca Polak
Kuhinjski mlinček

Sladko

Drago Oman
Skodelica

Kislo

Dunja Salecl
Mečkalec za krompir

Sladko

Danilo Rojko
Valjar za testo

Pikantno

Irena Porekar Kacafura
Škatla

Grenko

Vesna Koprivnik
Intramedularni žebelj z dvema vijak...

Kislo

Maja Knez
Lončeni vrč za kisanje mleka

Sladko

Nives Cvikl
Skodelica

Sladko

Valentina Bevc Varl
Skodelica s podstavkom

Slano

Gero Angleitner
Solnica

Slano

Gero Angleitner
Možnar

Kislo

Gero Angleitner
Mandolina

Slano

Gero Angleitner
Kuhinjski mlinček Titan Kamnik

Slano

Gero Angleitner
Kuhinjski mlinček

Sladko

Gero Angleitner
Kuhinjski mlinček

Kislo

Janez Bogataj
WECKS lonec za vkuhavanje sadja in ...

Slano

Zinka Visočnik
Posoda za gnetenje testa - nečke

Slano

Zinka Visočnik
Stojalo za pribor iz in kuhalnice

Sladko

Zinka Visočnik
Čajna žlička

Kislo

Aleš Wenzel
Vinski odpirač

Pikantno

Nik Hvalec
Igralna konzola Nintendo

Sladko

Mirjana Koren
Potičnik

Grenko

Dejan Štampar
Reklamni prospekt za Oro

Slano

Nada Holc
Kuharska knjiga »Dobra kuharica«

Sladko

Mojca Polak
Kuhinjski mlinček

Sladko

Drago Oman
Skodelica

Kislo

Dunja Salecl
Mečkalec za krompir

Sladko

Danilo Rojko
Valjar za testo

Pikantno

Irena Porekar Kacafura
Škatla

Grenko

Vesna Koprivnik
Intramedularni žebelj z dvema vijak...

Kislo

Maja Knez
Lončeni vrč za kisanje mleka

Sladko

Nives Cvikl
Skodelica

Sladko

Valentina Bevc Varl
Skodelica s podstavkom

Slano

Gero Angleitner
Solnica

Slano

Gero Angleitner
Možnar

Kislo

Gero Angleitner
Mandolina

Slano

Gero Angleitner
Kuhinjski mlinček Titan Kamnik

Slano

Gero Angleitner
Kuhinjski mlinček

Kislo

Janez Bogataj
WECKS lonec za vkuhavanje sadja in ...

Slano

Zinka Visočnik
Posoda za gnetenje testa - nečke

Slano

Zinka Visočnik
Stojalo za pribor iz in kuhalnice

Sladko

Zinka Visočnik
Čajna žlička

Kislo

Aleš Wenzel
Vinski odpirač

Barve

Okusi se v barvnih sistemih pojavljajo kot bipolarni koncepti, polarizirani na nasprotja, kot so: grenko-sladko, kislo-slano, umami-kokumi. Sladki okus je povezan z oranžno barvo, cian modra nas asociira na slano, zelena na kislo in magenta rdeča na grenko. Poleg tega zelene odtenke povezujemo z rastjo. Rumeno, oranžno in svetlo rdečo barvo povezujemo z aktivnostjo. Temno rdečo, magenta in vijolično povezujemo s pojemanjem, medtem ko pasivnost zaznamujejo modri odtenki.

 

dr. h. c. Vojko Pogačar, akademski slikar

Glasba

Najprej smo določili inštrumente: za »slano« kitaro (Astrid Kukovič), za »grenko« klavir (Sašo Vollmaier), za »kislo« harmoniko (Dominik Cvitanič), za »pekoče« violino (Andreja Klinc) in za »sladko« flavto (Asja Grauf). Melodije so nastajale spontano. »Grenke« improvizacije so nizke in legato, »slane« bolj odločne, artikulirane, »kisle« visoke in disonantne, »sladke« pa soglasne, počasne in mehke.

 

Asja Grauf, profesorica flavte

Gibi

Plesalci plešemo, čutimo, izražamo celo paleto okusov in gledalci zapustijo gledališče z milo »sladkostjo« videnega, z »grenkobnim« okusom ob izidu neke zgodbe ali pa občutkom »pekočega« v duši.

O MUZEJU OKUSOV

Pomembno poslanstvo sodobnih muzejev je povezovanje preteklosti s sodobnostjo, izvajanje novih pristopov za kultivacijo novih generacij in delovanje v prid kulture in družbe nasploh. Vabimo vas k branju osebnih zgodb ljudi, ki so prispevali svoje predmete za Muzej okusov, hkrati pa naj bo to povabilo, da pri projektu sodelujete tudi sami.