Kislo

Gero Angleitner

Lesena mandolina

Material:
Les in kovina.
Opis:

Lesena mandolina z dvema ločenima reziloma omogoča ribanje na lističe, Ima še ločeno rezilo, ki zelenjavo ali sadje nareže na rezance. 

Velikost:
Predmet meri 30 cm v dolžino , širok je 10 cm.
Starost:
100 let
Način pridobitve:
Last družine Tušek iz Cerkvenjaka (ga. Angleitner podedovala po svojih starših).
Lastnik predmeta, starost in naslov:
Gero Angleitner
, 49,
Maribor
Datum izpolnitve:
4. 1. 2021
Zgodba:

Leseno mandolino še zmeraj uporabljamo v kuhinji. Odlična je za ribanje zelja, jabolk in repe.

Gero Angleitner

Lesena mandolina

Material:
Les in kovina.
Opis:

Lesena mandolina z dvema ločenima reziloma omogoča ribanje na lističe, Ima še ločeno rezilo, ki zelenjavo ali sadje nareže na rezance. 

Velikost:
Predmet meri 30 cm v dolžino , širok je 10 cm.
Starost:
100 let
Način pridobitve:
Last družine Tušek iz Cerkvenjaka (ga. Angleitner podedovala po svojih starših).
Lastnik predmeta, starost in naslov:
Gero Angleitner
, 49,
Maribor
Datum izpolnitve:
4. 1. 2021
Zgodba:

Leseno mandolino še zmeraj uporabljamo v kuhinji. Odlična je za ribanje zelja, jabolk in repe.

Vabimo vas, da v Muzej okusov prikličete muze tako, da razmišljate o okusih v svojem življenju – pri mizi in stran od nje; in se spomnite trenutkov, ki jih povezujete z določenim okusom.

Barve

Okusi v korelaciji z barvami v sebi nosijo neko logiko bipolarnosti v smislu, da so polarizirani na nasprotja. Tako je sladko v korelaciji s slanim, kislo z grenkim in umami s kokumi.

 

dr. h. c. Vojko Pogačar, akademski slikar

Glasba

Najprej smo določili inštrumente: za »slano« kitaro (Astrid Kukovič), za »grenko« klavir (Sašo Vollmaier), za »kislo« harmoniko (Dominik Cvitanič), za »pekoče« violino (Andreja Klinc) in za »sladko« flavto (Asja Grauf). Melodije so nastajale spontano. »Grenke« improvizacije so nizke in legato, »slane« bolj odločne, artikulirane, »kisle« visoke in disonantne, »sladke« pa soglasne, počasne in mehke.

 

Asja Grauf, profesorica flavte

O MUZEJU OKUSOV

Pomembno poslanstvo sodobnih muzejev je povezovanje preteklosti s sodobnostjo, izvajanje novih pristopov za kultivacijo novih generacij in delovanje v prid kulture in družbe nasploh. Vabimo vas k branju osebnih zgodb ljudi, ki so prispevali svoje predmete za Muzej okusov, hkrati pa naj bo to povabilo, da pri projektu sodelujete tudi sami.