Placeholder to load Butler custom font family in templates.

Nives Cvikl

Bela skodelica z rdečimi pikami

Sladko

Material:
Keramika
Opis:

Preprosta skodelica iz bele keramike, loščena, z ročajem na robu. Bele barve z rdečimi pikami in tankim zlatim trakom na zgornjem robu.

Velikost:
Višina skodelice je 8 cm, njen premer pa 9 cm.
Starost:
60 let
Način pridobitve:
Dobila od stare mame (Julijana Štaudohar, 1920-2015, Predgrad na Kočevskem) leta 2003, ko je šla živet v dom starejših občanov Kočevje.
Lastnik predmeta, starost in naslov:
Nives Cvikl
, 54,
Maribor
Datum izpolnitve:
6. 1. 2021
Zgodba:

Stala je ob štedilniku in z veliko žlico energično mešala po loncu s čajem, iz katerega se je dvigala sopara. Potem je malo zajela, posrkala vročo tekočino in se namrdnila. Brez okusa! V lonec je vsula še eno zvrhano žlico kristalno belega sladkorja. 

 

Odprla je omarico. Na spodnji polici so bile v ravno vrsto poravnane skodelice za kavo za vsak dan. Ob njih so bila na steno omarice naslonjena pisma hčerk in sestre, ki jih je v tistem tednu prinesel poštar, da jih je lahko večkrat v miru in zbrano prebrala. Poleg njih aktualno Oznanilo z datumi maš v okoliških cerkvah. Čisto zadaj v kotu v nizki in neugledni kovinski škatlici, kjer bi tujec pričakoval kavo, skrit denar. Da je imela pri roki za v trgovino in k mesarju, ali če se je pred gostilno ustavil kombi s svežimi ribami, ki je svojo prisotnost oznanjal z obupno glasbo na hreščečih zvočnikih.

 

Na srednji polici so v prvi vrsti stale bele skodelice z rdečimi pikami. Zagledala jih je v lokalni trgovini in takoj se je odločila, da jih bo vzela. Brez rož, brez pozlate, nič načičkane. Preprosto bele z elegantnimi rdečimi pikami. Doma jih je postavila na srednjo polico. Ne na spodnjo, kjer je najbolj vsakdanje posodje in ne čisto na zgornjo, ki je ona, bolj majhne rasti, niti ni dosegla brez stola. Na sredino. Tja daš, kar se najbolj opazi.

 

Stegnila se je po dve beli skodelici z rdečimi pikami. Eno je do roba napolnila z vročim čajem in jo postavila predme. Vedela sem, da je čaj prevroč in presladek. Da mi bo po njem vroče in zaradi preveč sladkorja najbrž malo slabo. Svojo skodelico je napolnila le do polovice in nato do vrha prilila kislo domače vino. Mmmm, je bila zadovoljna. Pij, da se pogreješ. Od mraza pordela lica je pretirano sladek rdeč šipkov čaj obarval žareče rdeče.

Barva

Okusi se v barvnih sistemih pojavljajo kot bipolarni koncepti, razdeljeni na nasprotja, kot so grenko-sladko, kislo-slano ter umami-kokumi. Sladki okus povezujemo z oranžno barvo, cian modra nas asociira s slanim okusom, zelena s kislim, magenta rdeča pa z grenkim. Zelene odtenke običajno povezujemo z rastjo, medtem ko rumena, oranžna in svetlo rdeča nakazujejo aktivnost. Po drugi strani temno rdeča, magenta in vijolična simbolizirajo pojemanje, pasivnost pa izražajo različni odtenki modre.

 

dr. h. c. Vojko Pogačar, akademski slikar

Glasba

Najprej smo izbrali glasbila, ki ponazarjajo različne okuse: za “slano” kitaro (Astrid Kukovič), za “grenko” klavir (Sašo Vollmaier), za “kislo” harmoniko (Dominik Cvitanič), za “pekoče” violino (Andreja Klinc) in za “sladko” flavto (Asja Grauf).

 

Melodije so nastajale spontano. Improvizacije “grenkih” melodij so bile nizke in legato, “slane” odločne in artikulirane, “kisle” visoke in disonantne, “sladke” pa soglasne, počasne in mehke.

 

Asja Grauf, profesorica flavte

Gib

Slano doživljam kot mešanico med vsemi okusi. V meni prebudi prijeten, sproščen, nenavaden občutek. S tem okusom povezujem dolge, poudarjene in nadzorovane gibe telesa. Grenko je okus, ki v meni prebudi zmedo, saj se moje telo z vsakim ugrizom odloča, ali ta okus odobrava ali ne. Z njim povezujem tekoče gibanje z raznimi poudarjenimi in pospešenimi gibi. Sladko lahko uživam več ur na dan. Telo se mi sprosti ob dolgotrajnem uživanju sladkosti, ki povzročijo prijeten občutek veselja. S sladkim povezujem počasne in lahkotne gibe. Kislo se običajno hitro konča. Vsak ugriz mi v telesu povzroči kratek šok, nato pa popolnoma izgine. S kislim okusom povezujem odsekane, hitre in nenadzorovane gibe. Pekoče je okus, ki običajno traja zelo dolgo. V meni vzbudi neprijeten občutek, ki se ga težko otresem. To so dolgi, močni gibi ter posamezni krajši, intenzivnejši, ki prikazujejo izmikanje in nelagodje.

 

Pina Batič, plesalka

O MUZEJU OKUSOV

Pomembna naloga sodobnih muzejev je povezovanje preteklosti s sedanjostjo, uvajanje inovativnih pristopov za vzgojo novih generacij in prispevanje h kulturnemu ter družbenemu razvoju.

 

Preberite osebne zgodbe posameznikov, ki so za Muzej okusov prispevali svoje predmete.

 

Obenem vas vabimo, da se tudi sami pridružite temu projektu in sodelujete s svojimi prispevki.