Slano

Gero Angleitner

Bronasti možnar

Material:
Bron
Opis:

Možnar so uporabljali za mletje začimb.

Velikost:
Teža predmeta je približno 3 kg.
Starost:
150 let
Način pridobitve:
V družinski lasti.
Lastnik predmeta, starost in naslov:
Gero Angleitner
, 60,
Maribor
Datum izpolnitve:
4. 1. 2021
Zgodba:

Možnar so pogosto uporabljali za mletje začimb.

Gero Angleitner

Bronasti možnar

Material:
Bron
Opis:

Možnar so uporabljali za mletje začimb.

Velikost:
Teža predmeta je približno 3 kg.
Starost:
150 let
Način pridobitve:
V družinski lasti.
Lastnik predmeta, starost in naslov:
Gero Angleitner
, 60,
Maribor
Datum izpolnitve:
4. 1. 2021
Zgodba:

Možnar so pogosto uporabljali za mletje začimb.

Vabimo vas, da v Muzej okusov prikličete muze tako, da razmišljate o okusih v svojem življenju – pri mizi in stran od nje; in se spomnite trenutkov, ki jih povezujete z določenim okusom.

Barve

Okusi v korelaciji z barvami v sebi nosijo neko logiko bipolarnosti v smislu, da so polarizirani na nasprotja. Tako je sladko v korelaciji s slanim, kislo z grenkim in umami s kokumi.

 

dr. h. c. Vojko Pogačar, akademski slikar

Glasba

Najprej smo določili inštrumente: za »slano« kitaro (Astrid Kukovič), za »grenko« klavir (Sašo Vollmaier), za »kislo« harmoniko (Dominik Cvitanič), za »pekoče« violino (Andreja Klinc) in za »sladko« flavto (Asja Grauf). Melodije so nastajale spontano. »Grenke« improvizacije so nizke in legato, »slane« bolj odločne, artikulirane, »kisle« visoke in disonantne, »sladke« pa soglasne, počasne in mehke.

 

Asja Grauf, profesorica flavte

O MUZEJU OKUSOV

Pomembno poslanstvo sodobnih muzejev je povezovanje preteklosti s sodobnostjo, izvajanje novih pristopov za kultivacijo novih generacij in delovanje v prid kulture in družbe nasploh. Vabimo vas k branju osebnih zgodb ljudi, ki so prispevali svoje predmete za Muzej okusov, hkrati pa naj bo to povabilo, da pri projektu sodelujete tudi sami.