Slano

Zinka Visočnik

Stojalo za kuhinjske pripomočke

Material:
Les
Opis:

Leseno stojalo za drobne kuhinjske pripomočki.

Velikost:
Predmet mkeri 30 centimetrov v dolžino in 20 v širino.
Starost:
Približno 75 let.
Način pridobitve:
Podedovanje od babice, leta 2005.
Lastnik predmeta, starost in naslov:
Zinka Visočnik
, 90,
Pivola
Datum izpolnitve:
23. 12. 2020
Zgodba:

Leseno stojalo za drobne kuhinjske pripomočke je služilo organizirani hrambi in priročnemu rokovanju z najbolj potrebnimi drobnimi pripomočki pri kuhi.

 

Različne oblike odprtin so omogočale varno hrambo različnih pripomočkov (kuhalnic, metlic za stepanje, kuhinjskih žlic in drugega). Na tak način so se takoj po pranju lahko pripomočki tudi dobro posušili.

Zinka Visočnik

Stojalo za kuhinjske pripomočke

Material:
Les
Opis:

Leseno stojalo za drobne kuhinjske pripomočki.

Velikost:
Predmet mkeri 30 centimetrov v dolžino in 20 v širino.
Starost:
Približno 75 let.
Način pridobitve:
Podedovanje od babice, leta 2005.
Lastnik predmeta, starost in naslov:
Zinka Visočnik
, 90,
Pivola
Datum izpolnitve:
23. 12. 2020
Zgodba:

Leseno stojalo za drobne kuhinjske pripomočke je služilo organizirani hrambi in priročnemu rokovanju z najbolj potrebnimi drobnimi pripomočki pri kuhi.

 

Različne oblike odprtin so omogočale varno hrambo različnih pripomočkov (kuhalnic, metlic za stepanje, kuhinjskih žlic in drugega). Na tak način so se takoj po pranju lahko pripomočki tudi dobro posušili.

Vabimo vas, da v Muzej okusov prikličete muze tako, da razmišljate o okusih v svojem življenju – pri mizi in stran od nje; in se spomnite trenutkov, ki jih povezujete z določenim okusom.

Barve

Okusi v korelaciji z barvami v sebi nosijo neko logiko bipolarnosti v smislu, da so polarizirani na nasprotja. Tako je sladko v korelaciji s slanim, kislo z grenkim in umami s kokumi.

 

dr. h. c. Vojko Pogačar, akademski slikar

Glasba

Najprej smo določili inštrumente: za »slano« kitaro (Astrid Kukovič), za »grenko« klavir (Sašo Vollmaier), za »kislo« harmoniko (Dominik Cvitanič), za »pekoče« violino (Andreja Klinc) in za »sladko« flavto (Asja Grauf). Melodije so nastajale spontano. »Grenke« improvizacije so nizke in legato, »slane« bolj odločne, artikulirane, »kisle« visoke in disonantne, »sladke« pa soglasne, počasne in mehke.

 

Asja Grauf, profesorica flavte

O MUZEJU OKUSOV

Pomembno poslanstvo sodobnih muzejev je povezovanje preteklosti s sodobnostjo, izvajanje novih pristopov za kultivacijo novih generacij in delovanje v prid kulture in družbe nasploh. Vabimo vas k branju osebnih zgodb ljudi, ki so prispevali svoje predmete za Muzej okusov, hkrati pa naj bo to povabilo, da pri projektu sodelujete tudi sami.