Placeholder to load Butler custom font family in templates.

Valentina Bevc Varl

Skodelica s podstavkom

Sladko

Material:
Porcelan
Opis:

Skodelica s podstavkom je izdelana iz zelo tankega porcelana. Na notranji strani je bela, na zunanji pa poslikana s pisanimi geometrijskimi vzorci, češnjevimi cvetovi in ženskimi liki. Rob, ročaj in ustje skodelice so pozlačeni.

Velikost:
Višina skodelice 6 cm, premer podstavka je 12 cm.
Starost:
30. leta 20. stoletja
Način pridobitve:
Skodelica je v družinski lasti.
Lastnik predmeta, starost in naslov:
Valentina Bevc Varl
, 49,
Maribor
Datum izpolnitve:
5. 1. 2021
Zgodba:

Ob pogledu na nežno porcelanasto čajno skodelico se spomnim ritualnega pitja črnega čaja ob petih popoldne, ki sem si ga v času obiskovanja srednje šole privoščila skoraj vsak dan. Večinoma je bil to težko pričakovan odmor med mučnim učenjem matematike, h kateri se po čajnem obredu v dobri družbi običajno nisem več vrnila.

 

Takrat gonja proti sladkorju še ni bila tako prisotna kot danes, zato sem pila črni čaj z mlekom in kocko sladkorja. Danes ga pijem nesladkanega, če pa se želim z vonjem in okusom preseliti v opisane oddaljene čase, si ga z veseljem posladkam.

 

Pa vendar ni bil sladek le čaj. Sladke so bile predvsem debate ob njem, ki sem jih delila večinoma z mamo in družinskim prijateljem, ki mi je pomagal pri matematiki. Bil je ravno deset let starejši od mene in deset let mlajši od moje mame. Pomagal nama je premostiti generacijsko razdaljo in zbliževati najina stališča.

 

Včasih ena skodelica čaja ni bila dovolj, saj so se debate lahko razvile tudi v smeri kislega, grenkega in pikantnega. Za študij matematike se sicer nisem odločila, a izziv okušanja besed ob skodelici čaja še zmeraj z veseljem sprejmem.

Barva

Okusi se v barvnih sistemih pojavljajo kot bipolarni koncepti, razdeljeni na nasprotja, kot so grenko-sladko, kislo-slano ter umami-kokumi. Sladki okus povezujemo z oranžno barvo, cian modra nas asociira s slanim okusom, zelena s kislim, magenta rdeča pa z grenkim. Zelene odtenke običajno povezujemo z rastjo, medtem ko rumena, oranžna in svetlo rdeča nakazujejo aktivnost. Po drugi strani temno rdeča, magenta in vijolična simbolizirajo pojemanje, pasivnost pa izražajo različni odtenki modre.

 

dr. h. c. Vojko Pogačar, akademski slikar

Glasba

Najprej smo izbrali glasbila, ki ponazarjajo različne okuse: za “slano” kitaro (Astrid Kukovič), za “grenko” klavir (Sašo Vollmaier), za “kislo” harmoniko (Dominik Cvitanič), za “pekoče” violino (Andreja Klinc) in za “sladko” flavto (Asja Grauf).

 

Melodije so nastajale spontano. Improvizacije “grenkih” melodij so bile nizke in legato, “slane” odločne in artikulirane, “kisle” visoke in disonantne, “sladke” pa soglasne, počasne in mehke.

 

Asja Grauf, profesorica flavte

Gib

Slano doživljam kot mešanico med vsemi okusi. V meni prebudi prijeten, sproščen, nenavaden občutek. S tem okusom povezujem dolge, poudarjene in nadzorovane gibe telesa. Grenko je okus, ki v meni prebudi zmedo, saj se moje telo z vsakim ugrizom odloča, ali ta okus odobrava ali ne. Z njim povezujem tekoče gibanje z raznimi poudarjenimi in pospešenimi gibi. Sladko lahko uživam več ur na dan. Telo se mi sprosti ob dolgotrajnem uživanju sladkosti, ki povzročijo prijeten občutek veselja. S sladkim povezujem počasne in lahkotne gibe. Kislo se običajno hitro konča. Vsak ugriz mi v telesu povzroči kratek šok, nato pa popolnoma izgine. S kislim okusom povezujem odsekane, hitre in nenadzorovane gibe. Pekoče je okus, ki običajno traja zelo dolgo. V meni vzbudi neprijeten občutek, ki se ga težko otresem. To so dolgi, močni gibi ter posamezni krajši, intenzivnejši, ki prikazujejo izmikanje in nelagodje.

 

Pina Batič, plesalka

O MUZEJU OKUSOV

Pomembna naloga sodobnih muzejev je povezovanje preteklosti s sedanjostjo, uvajanje inovativnih pristopov za vzgojo novih generacij in prispevanje h kulturnemu ter družbenemu razvoju.

 

Preberite osebne zgodbe posameznikov, ki so za Muzej okusov prispevali svoje predmete.

 

Obenem vas vabimo, da se tudi sami pridružite temu projektu in sodelujete s svojimi prispevki.